Svinto gjorde susen. |
lördag 28 april 2012
Det fattas en skruv...
torsdag 26 april 2012
Strutsen i sanden
Återigen har en undersökning kommit fram till att våldsamma datorspel inte har någon koppling till ett aggressivt och våldsamt agerande/beteende. Senaste budet kom från Statens Medieråd. Däremot skulle andra faktorer kunna spela en viss roll, som våld i närmiljö eller missbruk. Frågan om sanningshalt dyker upp i mitt inre. För 30 år sedan diskuterades videovåldet. Vad som visades då var nog intet mot vad som finns idag. För några veckor sedan yttrade en kvinna i reklambranschen att det fanns ett klart samband mellan reklam och konsumtion. Då är frågan: hur kommer det sig att vi påverkas i det ena fallet men inte i det andra? Vems ärenden går Statens medieråd?
torsdag 19 april 2012
Inte guld-men nästan!
Man får inte vara för modern. Då blir man så fort omodern. |
Idag var mattläggaren här och undrade varför vi valt linoleum för det gör inga andra. Sen berättade han att såna mässingslister som fanns tidigare inte går att få tag i. Han hade ALDRIG satt upp några överhuvudtaget under sin karriär i branschen. Däremot ryckt loss. "Moderna lister viker över mer och går inte att få en sväng på. Dessutom gör man raka trappsteg idag och lägger dit en nålfiltsmatta".
Makens ansiktsuttryck när jag kom hem från arbetet skvallrade om ett förestående hjärtflimmer. Listig som jag är (om uttrycket tillåts i detta ärende) begav jag mig till listernas bortglömda hörn där man lägger sånt som ska slängas, hämtade in de ratade listerna och skrubbade dem så rent jag kunde. Nu väntar ett stålbad....flåt mässingsbad i citronsyra, diskmedel och vatten och vips, blir de nästan som nya igen. Fint rundad kant som precis täcker mattkanten. Det nedersta vackert svängda trappsteget får en kant som NÄSTAN är OK. Sen får de vara hur omoderna som helst bara de fyller sin funktion. Vem vet, på svarta börsen betingar de kanske ett ganska stort värde?
onsdag 18 april 2012
Var går gränsen?
Man upphör inte att förvåna sig över hur våra politiker gör det ena klavertrampet efter det andra. Hur kan vår kulturminister ens komma på tanken att skära i och förmodligen äta upp en bit av denna ytterst osmakliga s k installation (tårta?) som visades från World Art Day på Moderna Museet. Finns det ingen spärr som slår till när man hamnar i en sån situation? Hon hävdade att det inte finns några spärrar för den fria konsten men var går gränsen mellan konst och osmaklighet. Det kanske inte ska ses som rasism som flera hävdade utan kannibalism, det spelar ingen roll vilken hudfärg som avses. Det var lika frånstötande vilket det än hade varit. Smaken är som baken, delad, men att hävda att det är konst är att gå för långt. Möjligen konstigt. Hon kunde kanske räddat situationen genom att föreslå de församlade att sjunga: We shall overcome?
söndag 15 april 2012
Nästan klart
Som nästan färdigrehabiliterad efter förkylningen gav jag mig i kast med trapprenoveringen. Det har tagit sin tid men tid är oändlig. Däremot inte den färdigstrykningsfernissan som skulle på som grädde på moset. När endast två steg kvarstod så var fernissan slut. Eftersom färghandlare sällan eller aldrig har jouröppet kan jag njuta av arbetet ytterligare en dag. Svårigheten är att stänga ute de fyrfota långhåriga vännerna som gärna vill vara med. Men vadå, vad är en burk färg jämfört med digerdöden, svininfluensan, jordbävningar mm. Ingenting.
fredag 13 april 2012
Fredagen den 13...
...sägs vara en otursdag. Inte för mig i alla fall. Idag är jag äntligen på benen efter en rejäl förkylning. Det innebar sängläge på födelsedagen men det är sånt man får ta. Kära vänner och anhöriga grattade meddelst telefonsamtal och vackra kort vilket gjorde eländet lättare att bära. Ute grönskar krusbär, svarta vinbär, björnbär och hallon. Lika fantastiskt varje gång att se de späda skotten som trotsat vintern och tittar fram igen. Då får man livslusten tillbaka.
Undret i lagårn. En liten kungsängslilja har vaknat i krukan. |
En kanske 100-årig krusbärsbuske |
torsdag 12 april 2012
Vi hade inte miljötänk
Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänk. Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundar meter. Men kassörskan har rätt, vi hade inget miljötänk. Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då. På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk - inte som halva Gotland. I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar. På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då. Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller köpa vattnet på flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött. Men vi hade inte miljötänket då. På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar) Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. Vi behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta pizzeria. Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen var bara för att vi inte hade "miljötänk"? PS. Idag har jag miljötänk och erfarenhet av NÄSTAN allt som uppräknas vilket medför att jag tex alltid tar med kassar till affären.DS |
onsdag 11 april 2012
Språkmisshandel
Allt oftare ser man knepiga meningar i skrift. Man förväntar sig att reportrar och andra skriftställare ska ha en god insikt i svenska språket men förändringen är konstant. Så har säkert språket (inte bara svenskan) förändrats genom tiderna men det framgår med all önskvärd tydlighet att skriftspråket inte är lika viktigt i skolan som friheten att uttrycka sig. Trots att det är i unga år som man lättast kan lära sig hur ord stavas så bortser lärarna från felaktigheter. Det gäller även meningsbyggnad. Tydligen ska barnen ta ansvar för det på egen hand. Ibland kan det bli ganska lustigt. Idag fick jag ett mail från en känd strumpleverantör. Rubriken löd: Strumpan med lös resår som sitter uppe sedan 1993. Jag undrar hur den strumpan är beskaffad för att inte tala om foten den sitter på.
onsdag 4 april 2012
Så går det till i Vedens härad
Klarbärsträdet var så rutttet att det nästan välte av egen kraft |
Både ris och ved |
Hur kunde det hamna långt här ute? |
En mjölkkärra kan användas till mycket |
Risigt värre |
tisdag 3 april 2012
Nu va dä gjort farmor......
....sa jag för mig själv när laxen var "nergrävd". Massor med dill, krossad vitpeppar, salt och socker fick sällskap i paketet som ställdes in i kylskåpet. Ordstävet och den gravade laxen är tradition i vår familj sedan många år och vi gläds åt att systrar med respektive liksom våra barn kommer hit till långfredagstraditionen. I alla år gjorde mor laxen och vi träffades i Nordtorp och familjerna växte medan mor blev gammal. Det som nästan var ett mysterium har nu blivit en enkel uppgift (det finns ju kokböcker) och traditionen lever vidare. Påsken ägnades även förr åt städning av trädgården eftersom de gamla askarna släppte ifrån sig en mängd grenar och pinnar vilka bidrog till påskbrasan. Denna påsk är hela trädgården full med nersågade grenar som det krävs mycket mannakraft och även traktor till att forsla bort. Asksjukan har som bekant gjort att vårdträden måst kapas minst en tredjedel för att orka med några år till. Längre än så hoppas vi. Askarna blir till aska liksom det mesta är förgängligt. Det sista klarbärsträdet fick även det fara hädan trots stor tvekan från min sida. Det var mest en risbuske kvar och ingen direkt prydnad även om en del trädgårdsfantaster tycker att även döda träd i trädgården ska stå kvar. En deprimerande syn som jag inte delar. Men nya träd ska få plats och berika oss med såväl blommor som frukt liksom livet måste gå vidare.
söndag 1 april 2012
Ny flytt och missad attraktion
Den dåliga bildkvaliten beror på otvättade fönster. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)