torsdag 16 maj 2013

En vanlig torsdag i maj...

En underbar, härlig majdag men med vindar som aldrig förr. Vi borde vara vana vid det här laget men det är vi inte. Kunde växthuset klara föregående vinter med stormstyrka från "fel" väderstreck så ska den väl klara sig ett tag till fast rutorna skallrar som tänderna på en krokodil med tandläkarskräck. Bubbelplasten stod som segel i blåsten inne i växthuset och efter att ha provat med diverse ihopknycklade kartonger som bromsklossar blev jag trött på det hela. Växtväv inhandlades och spändes upp på tråd som löper efter hela väggen. Eftersom väven inte räckte ända ner bakom lådorna så kom förra säsongens nätstolpar till heders att tillsammans med "förlängd" väv nertill hålla vindarna stången. Om det var krångligt att förstå så titta på nedanstående bild:
Under spiralerna har tomaterna fått på sig nattdräkten
Det blir nog potatis till midsommar
Luktärt planterad i toalettrullar





Aldrig har morötterna varit så välplacerade (längst ner till höger).
Hemligheten är pincett och maskeringstejp!
 

söndag 12 maj 2013

Försmak

Försommarfägring
Gårdagens besök i Göteborgs Botaniska Trädgård bjöd på efterlängtad prakt. Där har våren kommit längre och mycket av dess fägring har vi kvar. Tids nog blommar det även här. Naturligtvis kan man inte lämna det vackra utan att ta med sig något hem. Snart kan skönheterna i påsarna få bo hos oss.

Orkidé

Spetsmössa och Kaukasisk Förgätmigej


Enzian, Svalört, Balkansippa och Vintergröna

torsdag 9 maj 2013

Återanvändning igen

Här finns ärtor, bönor, potatis och rödbetor
Som tidigare nämnts så kastas inget som man kan ha nytta av längre fram. Även om man inte precis vet från början vad det ska vara till. "Dä ä lättare å ta tevara mens dä dyker upp så slepper en leta ettert när en behövert" som nån sa. Dessutom är det inte de stora inkomsterna som man blir rik på utan de små utgifterna. Därför finns nu denna fantastiska skapelse till hjälp för ärtor och bönor att klättra på och fyrbenta varelser tycker förhoppningsvis inte om att gå på armeringsnätet. Duken till skydd för tvåbenta fjäderprydda tjuvar hålls fast av näten. Fiffigt va? (Grannen lånade ut bultsaxen.)
Växtstöd



Potatis till midsommar?
Förra årets frön av diverse godsaker



Fådd vinplanta som trivs


måndag 6 maj 2013

Mästarnas Mästare

Mästaren själv
Här i Nordtorp har vi gott om Mästare. Vi sliter visserligen ut en generation i taget men vi håller på även efter 65. I spannet mellan 67 och 83 har vi flera som gör sitt dagsverke ännu. Inte för att det är lämpligt att klättra upp på rangliga ställningar men vad gör man när målningsbehovet påkallar ens insatser. Tvättning före är också knepigt men vi hjälps åt så gott vi kan. Fint blir det i alla fall.
Vi spanar på byten


onsdag 1 maj 2013

Odlarväder

Potatis till midsommar?
Så kom då äntligen en dag med värme. Nja, inte någon överdriven sådan men allt är ju relativt. I växthuset är sedan en tid redan potatisen i jorden och rädisorna visar sig så smått. Alltid lika fantastiskt att ett litet frö kan bli en planta. För den som tycker att fröna är dyra ska man betänka att någon har odlat, samlat frön och lagt i påse för att vi lätt och behändigt ska kunna välja just det som vi vill ha. Det ska dessutom vara de frön som står på påsen, allt annat vore otänkbart. Den som inte har intresset eller kunskap om odling kan näppeligen förstå tjusningen med det hela. Det är ett litet under, tycker jag i alla fall, varje gång det gror och växer. Den fådda vinplantan (från Bohuslän) som övervintrat i växthuset fick sin permanenta plats idag. Lagårdsgaveln är en perfekt plats för dylikt. Lä för nordan och ostan men inte för väst och syd. Vi önskar sol och värme från sistnämnda håll. De andra har vi dragits med hela vintern, helt otippat. Men inget är sig likt längre vad gäller väder och vind. Vi kan bara säga: Det kunde varit värre.
Rädisor på gång

Tagetes


Även ute i rabatterna händer saker
Den fådda vinplantan från Bohuslän
Kompis runt knuten, svart vinbär