fredag 1 juni 2012

Semestertripp och väderomslag


M/S Victoria 1 skugga faller över ön
Lika snabbt som värmen kom så försvann den. Närmare bestämt under en bussresa Borås-Stockholm där man på busstermometern kunde se hur graderna sjönk från +21 ner till +11. Det sägs att det inte finns fel väder men fel kläder. Vad gör man åt det när man färdas från B till S med de varma kläderna i packningen under bussen? 11 grader och kraftig blåst är inget kul men väl framme värmde vi oss på ett fik i Gamla stan. Evert Taube verkade inte frysa. Inte heller S:t  Göran eller Draken av naturliga skäl.
Resan skulle gå vidare till Tallinn och väl ombord på färjan kunde vi från hyttfönstret se den betagande skärgården i solnedgången. Fler bilder från resan kan ses på Laes blogg . Vi besökte även så småningom Haapsalu i Estland. Där fanns bl a ett museum som visade originalbilder av Ilon Wikland, känd som illustratör åt Astrid Lindgren. Via film berättade hon om de omständigheter som gjorde att Astrid valde henne som illustratör. Ilon hade bl a svårt att rita/skapa borgen där Ronja Rövardotter bodde med sin familj och rövarna. Efter flera försök hittade hon en bra modell. Långt senare kom en person som varit i Haapsalu fram till henne och sa: Nu har vi sett din borg! Den finns i Haapsalu. Någonstans i sitt undermedvetna hade hon till slut ritat borgen som hon växt upp tillsammans med utan att därför ha tänkt på just den.

Haapsalu borgtorn
Solkatter i skärgården
En intressant iaktagelse från Estland: Vid de allra flesta boningshusen såväl på landsbygden som i förorterna fanns växthus! Även roliga busschaufförer!
Busschaufför i Haapsalu



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar