lördag 15 september 2012

Gammal är äldst



Häromdagen fick jag tillfälle att besöka Brattorp. Gamla Rut har lämnat jordelivet och under 8 år på "hemmet" har hennes hus stått obebott. Där huserade många energier av gångna generationer. Jag blev påmind av ett minne från henne och det var när hon för minst 50 år sedan besökte far för att få hjälp med deklarationen. "Ja har sålt en kalv te Konsum" sa Rut. "Va dä en svart" frågade far och ögnade igenom underlaget för deklarationen. "Nä, den va rö" replikerade Rut och far fick kämpa för att hålla sig för skratt. Dan Korn lär ha försökt att få komma på besök till Rut medan hon bodde där men fick inte komma in. Hon betrodde bara folk hon kände.
Vardagsrummet
 


Ett av sidorummen
 

Köket


Naturligtvis var det mycket bråte efter drygt 150 år utan varken el eller telefon. Men i "blixtbelysning" är det riktigt vackert. Där hade annars bara batterilampa eller fotogen används.




Vår egen bråte fick bäras ut från "vangboa" igår och idag när vi inledde renovering av densamma. Där har det bara förflutit drygt 100 år. Ryggen värker men vädret var bra. Det har utlovats sol även imorn men det verkar inte stämma. Höstvindar kalla som is viner runt knuten. Men vi tar problemen i den ordning de uppstår!


Gammalt ska ut....
...och nytt ska in

3 kommentarer:

  1. Make te idoga männsker får en då leta efter! Att i orkar!
    rolf ohlson

    SvaraRadera
  2. Ja, ä dä inte märklit! Men när en lägger å då är gravkanten nära! Har du förresten hört om kyrkvaktmästaren som satte sig vid kanten av en nygrävd grav och intog sin medhavda matsäck. En förbipasserande hajade till och sa: Ä han så pigg så han får va oppe?

    SvaraRadera
  3. Haha! Den var bra!
    rolf ohlson

    SvaraRadera