söndag 4 september 2011

Höskörd förr och nu

Idag har grannen bärgat 2:a höskörden för året. Vädret var bästa tänkbara. Numera packas höet i plastbalar vilket naturligtvis har sina fördelar. Bilden till vänster är fotograferad någon gång mellan 1911 och 1926. Då krävdes mera handkraft men på gårdarna bodde mycket folk och det fanns säkert "extra personal" vid behov. Det var ju ändå mest på landsbygden folket bodde. Nu har vi hamnat i ett läge när det inte lönar sig att ha kor såvida man inte har massor. Höet som ändå tas tillvara (för att markerna ska hållas öppna) duger inte alltid åt kräsna hästägare och bonden får kanske sälja till underpris. Det kostar ju att först slå det, sedan vända höet flera gånger och till sist köra in det. Har man tur så är det torka hela vägen. Nu får vi dessutom läsa i tidningen att smöret inte kommer att räcka så länge. Folk i Trendsverige har bytt margarinet mot smör. För den som inte vet det så får man mjölk från korna. Korna äter hö. Av mjölken görs smör och ost. Kornas bajs gödslar åkern så att nästa gröda kan växa osv. Det är detta som kallas kretslopp. Var gick det fel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar